Wat botox hier, een filler daar: het is voor veel jonge mensen allang niet gek meer om een beetje gif in zich te laten spuiten. Botox is tenslotte een spierverslapper en fillers weten we niet zo goed wat erin zit.

De meeste mensen gaan voor het ‘Instagramgezicht’ dat is een gezicht zonder rimpels met grote bambi-ogen, een klein neusje en dikke lippen.

Die fixatie op het uiterlijk en de maakbaarheid ervan is natuurlijk niet nieuw. Al tijdens de Renaissance gebruikten vrouwen allerlei goedjes om er ‘beter’ uit te zien.

Zo druppelden ze het sap uit mijn plant in hun ogen om de spiertjes te verlammen. Daardoor werden hun pupillen wijder, donkerder en glanzender: het toppunt van verleidelijkheid onder zestiende-eeuwse influencers.

Dat ze door het nogal giftige goedje ook slechter zagen en soms zelfs blind werden, namen ze maar voor lief.

Mijn officiële Latijnse naam ‘Atropa Belladonna’ komt uit deze geschiedenis voort. ‘Belladonna’ is Italiaans en betekent ‘mooie vrouw’.

‘Atropa’ (atropine) is de botanische naam van het stofje met de pupilverwijdende eigenschap. Atropos was een Griekse godin, wier naam ‘de onafwendbare’ betekent.

Atropine wordt ook nu nog wel eens door oogartsen gebruikt om bij een onderzoek beter in de ogen te kunnen kijken. De hoeveelheid die ze dan gebruiken is wel héél klein.