Omdat de stof atropine tegen krampen en pijnstillend werkt, zit het in allerlei geneesmiddelen. In de homeopathische wereld word ik wel ingezet als middel tegen hoofdpijn en maagpijn.

In de medische wereld gebruiken ze mij al sinds de oudheid als medicatie bij een narcose. Het doel is dan om de speekselproductie van de patiënt te verminderen.

Ook intrigerend: ik ben hét tegengif bij aanvallen met dodelijke zenuwgassen als VX en sarin. Wat dat soort gassen doen, is het zenuwstelsel overactiveren, waardoor bijvoorbeeld een hele trage hartslag ontstaat en onvoldoende ademgehaald kan worden.

Ik kan dat tegengaan door rechtstreeks in de bloedbaan te worden toegediend of door middel van een injectie in een spier. De Russische oppositieleder Aleksej Navalny kreeg bijvoorbeeld na zijn vergiftiging met een zenuwgif atropine toegediend.

Kim Jong-nam – de halfbroer van – werd vermoord met het zenuwgas VX. Tijdens het proces tegen de verdachten, zeiden toxicologen dat hij tijdens de moord flesjes gevuld met atropine in zijn tas had.

Omdat hij dat bij zich had, lijkt het erop dat hij er al rekening mee hield dat hij kon worden vermoord. Waarom hij het niet heeft gebruikt? Niemand die het weet.