De Engelse arts en botanicus William Withering heeft mij ontdekt. Withering was een van de grondleggers van de farmacologie; de wetenschap die onderzoekt hoe geneesmiddelen werken.

Op een dag ontmoette hij ‘old mother Hutton’, een kruidenvrouwtje door wie mensen met allerlei kwalen zich graag lieten behandelen.

Hij keek toe hoe zij iemand die leed aan waterzucht – een vochtophoping bij mensen met hartfalen – onder handen nam met een magisch kruidenmengsel, en stond perplex: het werkte!

De arts smeekte moeder Hutton om het geheime recept met hem te delen – wat ze gelukkig deed – en zo ontdekte hij dat de werkzame stof in het goedje afkomstig was uit de digitalis purpurea.

Na lang – ruim tien jaar – onderzoek publiceerde Withering een verslag over mij, het vingerhoedskruid, waarin hij vaststelde dat ik inderdaad zeer geschikt was om vochtophopingen te behandelen.

Bovendien, stelde hij vast, kon ik de samentrekkingen van het hart beïnvloeden en hartklachten genezen. Ik wil niet overdrijven, maar wat een wondermiddel.