Een paar jaar geleden werden tientallen restaurants in China erop betrapt hun gerechten op smaak te brengen met gemalen papaver.
De koks vermengden het poeder, waar lage dosissen van de verdovende opiaten codeïne en morfine in zat, door soepen en zeevruchtenschotels.
Waarom ze dat deden? Ze hoopten dat klanten sneller zouden terugkeren vanwege de ‘verslavende’ smaak. Of dat ook gebeurde en of de eters er in deze kleine hoeveelheden ook echt verslaafd aan konden raken, werd nooit duidelijk.
Trouwens, zelf eet je waarschijnlijk ook weleens wat opiaten. De gedroogde zaadjes uit de zaadbol van de papaver bevatten namelijk sporen van de werkzame stoffen die ook in opiaten zitten.
Wij noemen die zaadjes: maanzaad. Een paar lekkere maanzaadbolletjes kunnen je zelfs – het is echt waar – een positieve drugstest opleveren. Maar voordat je in paniek raakt: wil je écht high worden van maanzaad, dan moet je er kilo’s van opeten.