Wist je dat Cristoffel Columbus mij heeft ontdekt? De beroemde ontdekkingsreiziger was tijdens zijn expeditie naar India in 1492 niet alleen op zoek naar nieuw land, maar ook naar zwarte peper.
Die wilde hij graag vinden, omdat peper indertijd ontzettend waardevol was en ook wel het ‘nieuwe goud’ werd genoemd. Het woord ‘peperduur’ stamt ook uit deze tijd.
Maar net zoals de beste man niet in India aankwam, maar in Zuid-Amerika, vond hij in plaats van zwarte peper de rode peper, of – zoals de inheemse bevolking de pittige toevoeging aan hun eten noemde – ‘aji’ of ‘chile’ (waar ons woord chilipeper weer van afgeleid is).
In zijn logboek schreef Columbus over zijn vondst: ‘We ontdekten dat het land veel aji produceerde. Een peper die kostbaarder en gezonder is dan de gewone soort’.
Columbus noemde de lokale pepersoort ‘pimiento’ (dat tegenwoordig de Spaanse verzamelnaam voor alle pepersoorten is) en een paar jaar later werden de eerste zaadjes verscheept naar Europa.