Net als chiazaad en Goji-bessen, ben ik razend populair als ‘superfood’. Menig zelfbewust BN’er en voedingsgoeroe roert mij dagelijks door de yoghurt.

Wat mij volgens hen zo geweldig maakt? Ik zou een ontgiftende en reinigende werking hebben op de lever, dus met een beetje mariadisteldetox zou dat belangrijke orgaan in mum van tijd weer als nieuw moeten zijn.

En dus bestaan er allerlei voedingssupplementen zoals mariadistelcapsules en mariadisteltabletten, mariadisteltheeën, sapkuurtjes en ga zo maar door.

Die zouden klachten van maagpijn, maagzuur, een vol gevoel en misselijkheid tegen kunnen gaan.

Of het werkt? Nouja, juist de lever is heel goed in staat om zélf afvalstoffen op te ruimen. Ontgiften is eigenlijk een natuurlijk proces, omdat je lever erop ingesteld is om uit voeding opgenomen producten te verwerken. En eventuele onveilige of zelfs giftige stoffen die je binnenkrijgt, worden hier omgezet in andere stoffen die via de galwegen en darmen kunnen worden afgevoerd.

Een mariadistelkuur is dus vooral erg duur: voor een beetje zaad betaal je al gauw een paar tientjes. Niet gek, voor een onkruid!